Burun Ameliyatları

Deviasyon

En bilinen ismi ile deviasyon; burun orta duvarının orta hattan kayması neticesinde yapmış olduğu burun tıkanıklığı durumudur. Burun kemiği ismi ile de bilinmektedir. Burun, ortadan duvar ile ikiye bölünmüş bir tünel gibidir.

En sık bilinen ismiyle “deviasyon”, burun orta duvarının orta hattan kayması sonucu yaptığı burun tıkanıklığı halidir. Burun kemiği diye de bilinir.

Burun, ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tüneldir. Bu duvarın tıbbi ismi “septum nasale”dir. Her bir tünelin iç eni ve uzunluğu, hacmi birbirine yakın olduğu zaman sağlıklıdır.

Burun orta duvarı her iki yanında ince bir zarsı tabaka ile kaplıdır. Bu tabakaların arasında ön-üst kısımlarda kıkırdak, arka-alt kısımlarda ise kemik bir duvar yer alır.

Sağlıklı bir burun, ön kısmındaki giriş deliğindeki darlığın arkasından genişler. Bu geniş yerde havayı ısıtır, nemlendirir, süzer, belli bölgelere (koku bölgesi, sinüsler) yönlendirir ve öylelikle hemen arkasında yer alan üst boğaza geçişine izin verir. Arkadaki üst boğaz (geniz boşluğu) girişi de tıpkı ön giriş deliği gibi dardır.

Girişten çıkışa, burun tünelinin herhangi bir yerindeki bir sorunun varlığı, hava geçişinin engellenmesi demektir. Bunun en sık görülen nedeni de burun orta duvarının yaptığı kabarıklık, çıkıntı, tümsektir.

Deviasyon ameliyatı ne demek?

Deviasyon ameliyatında; tıkanıklık yapan septum kısmı çıkartılabilir ya da tıkanıklığa neden olan septum kısmı düzeltilerek yeniden yerine yerleştirilebilir. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, burnun dış görünüşü değişmez.

Deviasyon nasıl anlaşılır?

Septum deviasyonunun belirtileri nelerdir ? Septum deviasyonunun en sık rastlanan belirtisi burundan nefes alma güçlüğüdür.Tek burun veya iki burunda nefes alma güçlüğü hissedilmesine yol açabilir. Hafif septum deviasyonu bulunan bazı kişilerde belirtiler ancak soğuk algınlıkları sırasında ortaya çıkar.

Nazal septum ne demek?

Burun boşluğunu sağ ve sol olarak ortadan ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan yapıya septum adı verilir. Burun septumunda tam kat delik olmasına nazal septum perforasyonu adı verilir.

Deviasyon ameliyatı ne kadar sürer?

Deviasyon ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Bu süre uygulanacak ameliyatın türüne (açık-kapalı) ve hastanın genel sağlık durumuna göre de değişkenlik göstermektedir.

Deviasyon ameliyatı sonrası burun şekli değişir mi?

Septum deviasyonu (burun kemiği eğriliği) ameliyatı sonrasında burnun şekli değişir mi? Başarılı tamamlanmış bir burun operasyonundan sonra burnun şeklinin değişmesi beklenmez.

Deviasyon ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Deviasyon ameliyatı için klasik olarak kabul edilen alt yaş sınırı 18'dir. Literatürde özel durumlarda daha küçük yaşlarda cerrahi uygulanabileceği bildirilmiştir.

Deviasyon ameliyatı nasıl yapılır?

Deviasyon ameliyatı hastanın burun içerisinde bulunan kemik problemlerinin düzenlenmesi ile tamamlanmaktadır. Operasyonu yapan hekim burun içinde gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak ameliyatı sonlandırmaktadır. Ameliyat sonrasında burun kemik eğrilikleri düzenlenerek hastanın nefes alma kalitesi arttırılmaktadır.

Deviasyon ameliyatı sonrası burun tıkanıklığı ne zaman geçer?

Deviasyon ameliyatı sonucunda kısa süreli bir ödem gözlemlenmektedir. Ameliyat sonucunda yaklaşık 10 gün içerisinde ödem geçmekte ve burun tıkanıklıkları son bulmaktadır.


Radyofrekans Uygulamaları

Radyofrekans Uygulamasının vücuttaki kullanım amacı yağ eritme ve selülit tedavisidir. Radyofrekans Uygulaması, hücrelerdeki su moleküllerini harekete geçirerek kontrollü bir şekilde ısıtır. Su düzeyi çok yüksek olan yağ dokularına ulaşarak yağ dokusunu eritir.

Radyo frekans kaç seans yapılmalı?

Radyofrekans ile yüz germe tedavisi 6 seans olarak uygulanır. 1 hafta aralıklarla 6 kez tekrar edilir ve hastanın yüzünde ortalama 6-8 yaş kadar bir gençlik kazandırır. Uygulamanın en güzel tarafı fark edilmesi uygulama seansında aydınlık genç ve sağlıklı görüntü verir. Radyofrekans ağrısız ve acısız bir uygulamadır.

Radyo frekans tedavisi nasıl yapılır?

Radyofrekans termokoagülasyon (RFT), kontrollü elektrik enerjisi uygulayarak dokuda sıcaklığa veya uygulama süresine bağlı olarak lezyon oluşturulmasıdır. Özel iğne (elektrot) lezyon oluşturulacak sinir dokusuna yerleştirilir ve daha sonra iğne ile aygıttan dokuya doğru bir akım oluşur.

Soğuk Radyo Frekans nedir?

Soğuk Radyo Frekans, 2011 yılından beri kullanılmakta olan, radyo frekans ve kızılötesi (infrared) ışınlarının birleştirildiği, hem cilt hem vücut uygulamalarında deriyi sıkılaştırıcı ve toparlayıcı etki sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Radyo Frekans ile Cilt Bakımı Nedir?

Fraksiyonel Radyofrekans, ameliyata gerek duyulmadan cildin yenilenmesini sağlayan bir uygulama işlemidir. Cildin daha genç görünmesi için uygulanan uygulama, sivilce ve siyah nokta sorunları için tercih edilebiliyor. Cilt gözeneklerinin sıkılaşmasını sağlayıp, yağlı görünümü engeller.

Radyo frekans ile zayıflama nedir?

Radyofrekans, ses dalgaları ile incelme sağlayan bölgesel zayıflama uygulamasıdır. İşlem acısız ve ağrısızdır. Radyofrekans İşlemleri Ne Zaman Yapılmalı ? Bu işlem yapılan diyetlerden sonra hem diyetle hem de sporla vücuttan atılamayan yağların, başka bir etki ile atılması için yapılır.

Radyofrekans burun tedavisi nedir?

Bu yöntemde dokunun içine elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda radyo dalgaları verilir. Bu radyo dalgaları sayesinde dokuda kontrollü, yerel bir ısı artışı oluşur. Kullanıldığı yerin mukozasında herhangi bir zarar vermeden dokuda büzülme ve sertleşme oluşur.


Konka Bülloza Cerrahisi

Dış burun duvarında en sık rastlanan anomali olarak kabul edilen konka bülloza; orta burun etlerinin hava kabarcıklarıyla dolması ile karakterize bir sorundur. Hava ile dolan orta burun etleri hava yolunu tıkar ve aynı zamanda sinüs kanallarını kapatır.

Konkalar burun her iki tarafında sıklıkla 3 er adet bulunurlar ve burun içindeki konumlarına göre üst konka, orta konka ve alt konka olarak isimlendirilirler. Konkalar yumuşak doku ve kemik olarak iki kısımdan oluşmuşlardır ve hastalıkları genellikle bu iki kısımdaki büyüme ve/veya yapısal-gelişimsel anormallikler nedeniyle meydana gelmektedir. Klinikte üst konka rahatsızlıklarına hemen hiç rastlanmazken en sık olarak alt konka ve daha az olarak orta konka rahatsızlıkları gözlenir.

KONKA BÜLLOZA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Konkanın ne kadar genişleyip hava yolunu ne kadar tıkadığına bağlı olarak farklı belirtiler gözlenebilir. Ancak genelleme yapmak gerekirse; konka bülloza sorunu olan hastaların yaşadıkları genel semptomlar şu şekilde sınıflandırılabildiğini söyleyebiliriz;

  • Sık tekrarlayan sinüzit,
  • Baş ağrısı,
  • Ağız kuruluğu,
  • Burun tıkanıklığı.

ENDOSKOPİK YÖNTEMLE KONKA BÜLLOZA CERRAHİSİ

Hastaya genel anestezi verilmesiyle gerçekleştirilen endoskopik konka bülloza cerrahisi sırasında hastanın gereksinimleri ve orta burun etinin yapısına göre farklı işlemler gerçekleştirilebilir. Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen konka bülloza ameliyatı sırasında;

  • Konka büllozaya radyofrekans uygulanabilir,
  • Konka büllozanın içerisindeki havanın çıkarılması adına sıkıştırma yapılabilir,
  • Konka büllozanın iç veya dış kısmı orak bistüri ile çıkarılabilir.

Operasyon endoskopik yöntemle burun içerisine sokulan özel cerrahi aletlerle gerçekleştirilir. Kişinin burun bölgesinde herhangi bir iz kalmaz. Ameliyat sırasında yapılan işleme göre kanama oluşabilir, operasyon sırasında kanamayı durdurmak için tampon uygulaması yapılır.

KONKA BÜLLOZA CERRAHİSİ SONRASI

Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sonrası sinüs kanalı rahatlar ve hastanın burun tıkanıklığı sorunun ardında farklı nedenler yoksa; solunum iyileşir. Sık tekrarlayan sinüzit iltihapları ortadan kalkar, kişi konka büllozaya bağlı olarak yaşadığı şikayetlerden kurtulabilir.

Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen operasyon sonrası hızla günlük hayata dönülebilir. Acı ve ağrı oluşumu erken dönemde gözlenebilir ancak kısa süre sonra ortadan kalkacaktır.


Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS)

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) kritik komşulukları olan bir anatomik bölgede direk görüş olmadan, endoskopik sistemlerle elde edilen görüntüler monitörden izlenirken küçük ve hassas cerrahi aletler kullanılarak yapılan bir ameliyattır.

Günümüzde kronik sinüs iltihaplarının, sinüs kaynaklı tümörlerin ve sinüslere komşu anatomik yapıların, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları ve görme siniri basısı gibi durumların tedavisinde en güncel ve sık uygulanan tedavi seçeneği olup en fazla sayıda yapılan ameliyatlardan biridir

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Yapılır?

FESS ameliyatı Kronik sinüzit, nazal polipozis, inverted papillom, burun içi tümörler, sinüs tümörleri, beyin omurilik sıvısı kacağı (BOS fistülü) tamiri gibi bircok hastalık için yapılmaktadır.

Ameliyat Nasıl Yapılıyor?

FESS ( Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi)  ameliyatı genel anestezi altında, burun içinden kamera yardımıyla yapılıyor ve herhangi bir kesi, dikiş olmadan operasyon tamamlanıyor. Operasyon sırasında mikroshaver adı verilen özel bir alet ya da balon kullanılıyor.

Ameliyat Ne Kadar Sürüyor?

FESS ameliyaları sinüzitin yaygınlığına göre 1 saat ile 2 saat arasında değişen zaman diliminde yapılır.

Ameliyat Sonrası Burun İçinde Tampon Oluyor mu?

Bu ameliyatlardan sonra burun içinde tampon olmuyor.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Riskli midir?

Göz, gözyaşı kanalı, görme siniri, beyin zarı, beyin, beyne kan taşıyan atardamar gibi önemli yapılar sinüslerin çevresinde yer aldığında sinüs cerrahisi ince işçilik isteyen bir ameliyettır. Ameliyat esnasında bu yapıların zarar görme ihtimali olmaktadır. Bu nedenle endoskopik sinüs cerrahisi uygulayacak olan cerrahların özel bir eğitimden geçmeleri ve bu ameliyatlar konusunda tecrübeli olmaları gerekmektedir. 

Endoskopik Sinüs Cerrahisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyattan sonraki 24 veya 48 burun tıkanıklığı olmsası normaldir.

  • Doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.

  • Doktorun önermesi durumunda burun içi temizlemeyi sağlayacak sprey kullanılmalıdır.
  • 4-6 hafta kadar süreyle burnu sümkürerek temizlemek sakıncalıdır.
  • Burna musluk suyu çekilmemelidir.
  • Ameliyattan sonra burunda kuruluk hissi veya kabuklanma görülmesi normaldir. Temizlemek için doktorun önerileri dikkate alınmalıdır.
  • Pansumanlara ve kontrollere düzenli olarak gidilmelidir.
  • Ameliyattan sonra iyileşme süreci 2-6 hafta olarak görülmektedir.

Balon Sinoplasti Nedir?

Balon sinoplastii tıkalı koroner damarların balın ile genişletilmesi işleminin sinüs kanallarına uygulanmasıdır. Genel anestesi altında gerçekleştirilir. Bölgede şişirilen balon ile hem kanallar genişletilmekte hem de sinüs içleri yıkanmaktadır. 

Nazal Polip Ameliyatlarında Balon Kullanılabilir mi?

Nazal polip ameliyatlarında balon sinoplastinin başarı oranı daha düşüktür, Polipler kitlesel yoğunluk oluşturarak tıkayıcı etki gösterdiklerinden, mikrodebrider ile yapılan ameliyalar daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Balon Sinoplasti Kimlere Uygulanır?

Kronik sinüzit tanısı konulmuş ve izole sinüzitli vakalarda en sık tercih ettiğimiz yoldur. Kataterin ucuna yerleştirilen balon, tıkalı sinüsün ağzında açılarak, o bölgenin genişletilmesini sağlar ve herhangi bir kesi olmadan, kanma olmadan işlem tamamlanır.

Balon Sinoplastinin Avantajları

  • Dokular zarar görmediği için çok fazla kanama ve ağrı olmamaktadır.
  • Komplikasyon ihtimali oldukça düşüktür.
  • Ameliyatın geri dönüşü başarılıdır. Kanalların tekrar kapanması çok sık görülen bir durum değildir. 
  • Günlük yaşama dönüş süresi hızlıdır. (1 gün)

 test