Yüz Plastik Cerrahi Uygulamaları

Kulak Ameliyatı

Asıl fonksiyonları işitme olan kulaklar alışılmadık şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Böyle olması kişinin kendini mutsuz hissetmesine sebep oluyor. En sık dış kulak deformasyonu kepçe kulak olarak adlandırılan, kulakların öne doğru kıvrımlanması durumudur.

Kulak Estetiği

Kişilerin kulaklarının normalden farklı görünmesi özgüvenlerini etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Kepçe kulak görünümü veya normalden büyük kulak memesi genellikle doğuştan gelen durumlardır. Kulak estetik operasyonları cerrahlar tarafından oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilen, iyileşme süreci hızlı olan ve hastalar için yüz güldürücü sonuçlar veren operasyonlardır. Hasta durumuna göre genel anestezi veya lokal anestezi kullanılarak uygulanabilir. Kulak estetiği operasyonları kepçe kulak görünümünü düzeltmek veya gereğinden büyük kulak memelerini normal boyutlara getirmek için yapılabilmektedir. Yaklaşık bir saat süren bu operasyonlar hasta için herhangi bir risk taşımamaktadır.

Kulakta, kulak estetiği ameliyatı gerektiren doğumsal ya da edinsel nedenli birçok şekil bozukluklarına rastlanabilir. Kulağın doğumsal olarak tam ya da kısmi yokluğu, kulak çevresi ekstra kıkırdak çıkıntıları, kulağın buruşturulmuş kağıt gibi büzüşük olması (Consticted ear), Kaptan Spark gibi sivri kulaklar (Stahl’s ear) veya bir kaza sonucu kulağın kısmi ya da tümünün kaybı gibi… Toplumda en sık kulakların çok belirgin olduğu kepçe kulak deformitesine rastlamaktayız.


Çene Estetiği

 

Çene Estetiği Nedir?

Çene hattı zayıf veya aşırı büyük olanlar fotoğraf düzenleme programları ile çenesine kusursuz görünüm kazandırmayı deniyor. Fakat çene hattındaki kusursuz orantı için tek yol çene estetiğidir. Gelişen çene estetiği trendleri sayesinde jawline çizgisi belirginleştirilir, çene ucu daha hacimli bir hale getirilir. Bu aşamada kusursuz çene tanımı yapmak zordur çünkü herkesin yüzüne yakışacak çene yapısı farklı olabiliyor.  Quartz Poliklinik’te yapılan çene estetiği kişinin yüz hatlarına göre tasarlanıyor. Size en uygun olan çene yapısını öğrenmek için Nişantaşı’ndaki Quartz Poliklinik’i ziyaret edebilirsiniz.

Çene estetiği operasyonlarında hastanın isteği ve çene yapısının çok iyi anlaşılması gerekir. Bu doğrultuda hastanın çene yapısının incelenmesi, dudaklar ve burun gibi anatomik yapıların uyumluluğu içerisinde değerlendirilmelidir.

Çene estetiği, estetik bir problemin düzeltip ve yüzdeki uyumu sağlarken aynı zamanda ağzın, dudakların ve burnun görüntüsüne de olumlu estetik bir katkı sağlar. Çene yapısı değerlendirilirken tüm yüz anatomisinin düşünülerek hareket edilmesi, çene estetiği sonuçlarını olumlu etkileyen bir durumdur.

Çene Estetiği Kimlere Uygundur?

Çenesi küçük olanlar veya boyunla bitişik gibi görünen çene modelleri çene estetiği ile düzeltilebilir. Çenenin önde veya arkada durması, çene ucundaki küçüklük ve sivrilik gibi problemler yaşayan hastalarımız çene estetiği operasyonu ile daha çekici bir çeneye sahip olabilirler.

Çene Estetiği Nasıl Yapılır?

Çene estetiği, çene şekil bozukluğu ortadan kaldırmak için tercih ediliyor. Çene estetiği implant uygulamaları ya da çene ucunu oluşturan kemik yapının çeşitli yöntemlerde ilerletilmesi ya da geriletilmesi şeklinde yapılabilir. 

Çene protezleri “implantları” alt yüz ve çenenin ön plana taşınmasını sağlarken, kulak altında kalan sağ ve sol kısımdaki bölümlerde yetersiz kalabiliyor. Bu amaçla çene kemiği üzerinde farklı cerrahi müdahaleler yapılabilir. Tedavi yöntemleri için hastanın doktor ile hastanın muayenesi çok önemlidir.

Çene Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Çene estetiğinden sonra 1-2 gün hastanede kalmaları yeterli olur. İlk birkaç gün süreyle de hastaların beslenmesi sıvı gıdalarla yapılır. Daha sonra katı gıdalara kademeli bir geçiş süreci ile başlanır. Sadece çene estetiği yapıldıysa, hastaların günlük yaşamına dönmeleri bir hafta kadar sürer. Kombine ameliyat yapıldığı durumlarda bu süreç iki hafta kadar devam edebilir. Operasyon sonrasında hastaların konuşma ve diğer ağız hareketlerinde bir sorun ortaya çıkmaz. Çene estetiği, genel olarak ağız içinden yapıldığı için yüzde iz kalmaz.


Göz Çevresi Estetiği

Göz kapağı, kaşlar, göz altı bölgesi kişilerin yaşlarını ilk olarak gösteren hatta bazı durumlarda olduğundan daha da yaşlı gösteren bölgelerdir. Göz çevresindeki deri yapısının ince olması bu bölgenin daha hızlıca kırışmasına sebep olur. Kırışıklıkların yanı sıra göz kapağı sarkması, göz altı yağlarının torba görünümünü alması kişileri yorgun ve yaşlı gösterir. Göz çevresine dolgu ve botoks gibi uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamaların yanı sıra göz çevresine yapılan ameliyatlar ile kalıcı sonuçlar yakalayabilirsiniz.

Göz çevresi yüzümüzde yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgedir. Otuzlu yaşlarda üst kapaklarda cilt yığılmaları, alt kapaklarda torbalanmalar başlar. Bunlar insanın sürekli yorgun ve uykusuz görünmesine neden olur. Ayrıca mimiklere bağlı olarak göz kenarlarında kaz ayağı adı verilen kırışıklıklar oluşur. Gözaltında çökmeler, morluklar gelişebilir. Zamanla gözaltı torbaları ile yanağı ayıran ve “gözyaşı oluğu” adı verilen derin bir hat oluşur. Üst kapaklardaki deri yığılması hastanın gözünü açmasını zorlaştırır. Bu tür hastalar görüntülerini düzeltebilmek için kaşlarından yardım alırlar. Sürekli kaşlarını kaldırdıkları için alın çizgileri derinleşir ve gün bitiminde baş ağrıları olabilir.

Göz kapağı cerrahisi en sık yapılan yüz gençleştirme işlemidir. Bu erkek hastalar için de geçerlidir. İyi yapılan bir ameliyat hastanın görünümünü hemen değiştirir, bakışlarını gençleştirir. Hastalar dinlenmiş ve enerjik görünürler.

Göz çevresi estetiği ile ilgili sıkça sorulan sorular:

Göz kapağı estetiği nedir?

Göz kapağı estetiği yerine göz çevresi estetiği terimini kullanmak daha doğru olacaktır. Burada üst göz kapağını kaşlar ve alınla birlikte, alt göz kapağını ise yanak ile birlikte değerlendirmek gerekir. Üst kapakta fazla deri çıkarılıp göz kapağı üzerinde oluşan yığılma önlenir. Ayrıca kaş kenarları kaldırılır. Gerekiyorsa endoskop yardımı ile kaşlar yukarı alınır. Alt kapakta ise bozulmuş olan kapak-yanak ilişkisi düzeltilir. Alt kapakta torbalanmış olan yağlar çıkarılıp yanak üzerine taşınır, aynı zamanda orta yüz bölgesi yukarı doğru taşınır. Gerekiyorsa yanağa ve göz çevresine yağ enjeksiyonları yapılır. Göz çevresindeki ince kırışıklıklar için kimyasal soyma ya da lazer yapılabilir. Göz kenarındaki kaz ayaklarına botox uygulanabilir. Göz çevresindeki renk değişimleri için ise yine lazer uygulamaları ya da yağ enjeksiyonları yapılabilir. Tüm bu işlemler tek tek yapılabileceği gibi yüz gençleştirme ameliyatının bir parçası olarak da gerçekleştirilebilir.

Estetik göz kapağı ameliyatları kimlere yapılır?

Göz kapağı estetiği genelde 35 yaş sonrasında yapılır. Ancak üst kapak yapısı ailesel olarak fazla etli ve düşük olan hastalarda ve alt kapakta belirgin torbalanması olanlarda daha erken yaşlarda da ameliyat gerçekleştirilebilir.

Torbalı ya da sarkık göz kapaklarına sahip, gerçekçi beklentileri olan, fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak buna hazır hastalara bu operasyon uygulanabilir. Özellikle üst göz kapağı ameliyatları erkek hastalar tarafından çok talep edilen bir girişimdir. Düşük göz kapakları erkeklere sürekli yorgun ve uykulu bir ifade verir. Bu durum da özellikle iş yaşamında sorunlara yol açar. Hastada ilave göz hastalıkları ya da tiroid hormon bozuklukları varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir.

Estetik göz kapağı ameliyatları nasıl yapılır?

Üst göz kapakları kirpiklerin yaklaşık 1 cm üzerinden kesilir, deri fazlası çıkarılır. Kapağı etli olan hastalarda alttaki adale, gerekirse yağ dokuları da çıkartılır. Göz kapaklarında düşüklük varsa göz kapağını kaldıran adale kısaltılarak kapaklar kaldırılır. Gözler içeri çökükse yağ verilerek dolgunlaştırılabilir. Alt kapakta kesikler ya kirpik altından, ya da kapağın içinden yapılır. Bu ameliyat sırasında genellikle orta yüz bölgesine de germe işlemi uygulanır. Alt kapak cerrahisinde amaç göz torbalarını almak, gözyaşı oluğunu yağ ile doldurarak düzleştirmek, kapak ile yanak ilişkisini düzeltmektir. Ameliyat sırasında hastaların büyük bölümüne yağ enjeksiyonları da yapılır.

Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, göz kapağı ameliyatlarında da ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:

  • Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
  • Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
  • Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
  • Tüm zayıflama ürünleri

Estetik göz kapağı ameliyatlarında anestezi gerekir mi?

Göz kapağı ameliyatları ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.

Estetik göz kapağı ameliyatı ne kadar sürmektedir?

Üst kapaklar tek başına yapılacaksa lokal anestezi yeterli olabilir ve yaklaşık 45 dakika sürer. Alt kapaklar yaklaşık 1,5 saat sürer ve lokal anestezinin yanında sedasyon dediğimiz sakinleştiricilerin de kullanılması gerekir. Beraberinde yağ enjeksiyonu da yapılırsa alt-üst kapak ameliyatı 3 saati bulabilir.

Estetik göz kapağı ameliyatları ağrılı mıdır?

Göz kapağı ameliyatları ağrılı değildir. Hastaları daha çok şişlik ve morluklar rahatsız eder.

Estetik göz kapağı ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. Bunu azaltmak için erken dönemde mutlaka buz uygulaması yapıyoruz. Hasta 3. gün televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, güneş gözlüğü takarak dışarı çıkabilir. Beşinci gün tüm dikişleri alıyoruz. Dikişler alındıktan sonra hasta işine dönebilir. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile bunlar gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra yüz büyük oranda normale döner. Hastaların ameliyat sonrası 3 ay güneşten korunmaları gerekir.

Estetik göz kapağı ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?

Göz kapağı ameliyatları dikkatli ve ehil ellerde yapılmazsa, hastalarda gözlerini kapatamama, alt göz kapaklarının aşağıya doğru çekmesi, göz şeklinin bozulması, gözlerde kuruma ve hatta körlüğe kadar varan komplikasyonlar görülebilir. O nedenle her ameliyat için olduğu gibi, göz kapağı ameliyatları da asla hafife alınmamalıdır. Ancak düzgün yapıldığında bu ameliyatlar kısa süre içerisinde çok etkili sonuçlar veren ve hastaların ifadesini bir anda gençleştiren işlemlerdir.

Estetik göz kapağı ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?

Yaşlanma süreci ameliyattan sonra da devam eder ve göz kapaklarında da yıllar içerisinde değişiklikler olur. Ancak hiçbir zaman ameliyat öncesi şekline dönmez. Zamanla üst kapaklarda tekrar deri yığılması oluşabilir ve yeniden ameliyat gerekebilir. Alt kapaklarda genellikle tekrar ameliyat gerekmez, ancak yağ enjeksiyonları ile orta yüzün tekrar desteklenmesi gerekebilir.


Botox ve Dolgu Uygulamarı

Botox ve dolgu uygulamaları yüzdeki kırışıklıklar ve yaşlanmanın beraberinde getirdiği derin olukların yok edilmesinde kullandığımız ameliyatsız yöntemlerdir. Tek başlarına uygulanabileceği gibi birlikte uygulama yapıldığında çok daha etkili olmaktadırlar.

Yüzdeki mimik hareketlerle oluşan kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır. Seçilen kaslarda hareket kısıtlılığı yaparak bölge derisinde kırışıklık oluşumu engellenir. En sık olarak göz yanları (kaz ayakları), kaş arası, alın bölgesi kırışıklıklarını yok etmek için kullanılır. İğne ile yapılan basit ama çok etkili bir yöntemdir. Etkisi 3-4 ay içerisinde sonlanır. İstenirse kaş kaldırma için kullanılır. Geçici bir yöntem olsa da uygun bölgeleri seçen bilinçli ellerde oldukça başarılı sonuçlar alınır.

Botox uygulamalarının yoğunlukla kullanıldığı alanlar nelerdir?

  • Alın bölgesindeki kırışıklıklar
  • Kaşların arasındaki kırışıklıklar (frown lines)
  • Göz çevresindeki kırışıklıklar (kaz ayakları)
  • Göz altındaki kırışıklıklar (jelly roll)
  • Üst dudak üzerindeki kırışıklıklar (barkod çizgileri)
  • Ağız kenarındaki kırışıklıklar (marionette çizgileri)
  • Çenedeki kırışıklıklar
  • Boyun bölgesindeki kırışıklıklar

Botox uygulamalarında nelere dikkat edilmelidir?

Botox uygulaması tıbbi bir uygulama olduğu için uzman kişiler tarafından yapılmalıdır, yan etkileri iyi bilinmelidir ve bu nedenle sadece seçilen kas hedef alınmalıdır. Yüzde bulunan her kırışıklığa botox uygulamak doğru değildir. Bazı kırışıklık ve çizgilenmeleri başka yöntemlerle tedavi etmek gerekebilir.